Gondolatok a permetezőgépek kötelező műszaki felülvizsgálatához és a gépek téliesítéséhez kapcsolódó teendőkhöz

Mottó: A permetezőgépek használata, élettartama során is egy nagyon fontos szabály érvényesül, hogy az élet egy örök körforgás rövid pihenőkkel, tehát nem mondhatjuk, hogy van „uborkaszezon”.

E cikk előzménye, hogy a permetezőgépek téliesítésére vonatkozó teendők megírására kaptunk felkérést, de mi úgy gondoljuk, hogy ezen kívül is van más fontos megemlítendő feladat a gépek rövid leállítása előtt.

E sorok megszületése idején számos helyen még jelentős elmaradások vannak az időjárási körülmények miatt a növényvédelmi munkákban. Ezek elvégzése után is számos feladat áll a géptulajdonosok előtt. Ilyen feladat a növényvédő gépek kötelező felülvizsgálata, amelyről az alábbi közlemény is megjelent sok sajtóorgánumban:

„Már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni, 2021. január 1-től – int a Nébih. A kötelezettségre a Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat. Tekintettel arra, hogy a vártnál lassabban és jóval alacsonyabb számban jelentkeztek a gazdák műszaki felülvizsgálatra, a Nébih nyomatékosan felhívja a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét, hogy „nem megfelelt” vizsgaeredménnyel vagy érvényes vizsgaidőpont hiányában a növényvédelmi gépek nem használhatóak. Ezekben az esetekben a szakemberek a hatósági eljárás megindítása mellett a növényvédelmi gépek használatát is leállíttatják.

Ugyanakkor a hatóság idén még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt még nem került sorra. Külön figyelmet érdemel, hogy a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések során idén már kötelező ellenőrizni a fenti feltételeket is a permetezőgépek esetében. Amennyiben a géptulajdonos még nem jelentkezett be a műszaki vizsgára, vagy nem jelent meg a megadott időpontban, a KM-ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia! A hatóság a három évnél nem régebbi tanúsítványokat érvényesnek tekinti.

 

 

Egy kis történeti áttekintés, a teljesség igénye nélkül

Németországban már 1969-től gyakorlat volt az önkéntes alapon végzett vizsgálat, amelynek eredményeként a gazdálkodók különböző kedvezményeket kaptak.

Hazánkban a 70-es, 80-as évektől a gödöllői intézetben (MGI, MÉMMI, FMMI) Dr. Dimitrievits György és a keszthelyi Egyetemen (Georgikon Kar) Dr. László Alfréd vezetésével a kutatócsoportok számos önálló és közös munkában több kutatási témában foglalkoztak a növényvédő gépek típus- és időszakos műszaki felülvizsgálati rendszerével, a németországi előremutató gyakorlat alapján és annak hazai bevezetésével, illetve előkészítésével. E kutatócsoportok tagjai voltak a mostani cikk szerzői is.

Több küzdelmes éven keresztül folyt a vizsgálati szabványok honosítása, azok kidolgozása, a vizsgálati metódus megalkotása, amelyet több külföldi intézetben tett látogatás, konferenciák, szabványosítási fórumok segítettek.

Ezt a múltbéli összefoglalót nem szeretnénk tovább taglalni, mert az azóta történteket 2019-ben már részletesen áttekintettük a lap hasábjain.

Az előzőekben ismertetett visszatekintést és a múlt évi cikkre való hivatkozást csak azért tartottuk fontosnak, mert ez a törvény több évtizedes múltra tekint vissza.

Természetesen minden tiszteletünk a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Nébih és más érdekeltek munkájáé, de a kerek történethez az elődök több tízéves munkája is hozzájárult, és segített, hogy így már „hozott” anyagból dolgozhattak.

Természetesen az a fontos, hogy a történet vége jó legyen, és a kijuttatástechnika színvonala emelkedjen.

A sikeres vizsgára felkészülést szinte mindenki elvégezheti, ha az alábbi pontokat maradéktalanul teljesíti:

  • Tisztára mosott (kívül-belül) géppel menjünk vizsgára!
  • A szórókeret sérülésmentes legyen, ne lógjon, ne legyen elvetemedve!
  • Legyen megfelelő a kardán védőburkolata, a szivattyú ne pulzáljon és ne szivárogjon, a keverés félig töltött tartálynál is működjön!
  • A tartály ne szivárogjon, a nyomáskiegyenlítés működjön!
  • A szívószűrő, a szintjelző és a leürítő alkatrészek épek legyenek!
  • A kezelőszervek megbízhatóan működjenek, képesek legyenek állandó nyomás tartására, a manométerek helyes értéket mutassanak!
  • A tömlők és a folyadékrendszer szivárgásmentes, sérülésmentes legyen!
  • A szűrők épek legyenek, tisztíthatóságuk megoldható legyen!
  • A szórókereten csepegésgátló membránnal rendelkező szórófejek és egyforma, jó állapotú vagy új fúvókák legyenek felszerelve!

Néhány anomáliára szeretnénk felhívni a vizsgára készülők figyelmét, több géptulajdonos visszajelzése alapján.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy csak eredeti alkatrészekkel pótolják a hibás alkatrészeket, a fúvókáknál ragaszkodjanak a jól bevált és ismert márkákhoz, hiszen az országban nagyon széles fúvókaválaszték áll rendelkezésre. A kopott, hibás fúvókákat olyanokra cseréljék vagy cseréltessék, amelyekkel korszerű, hatékony, szertakarékos növényvédelmet tudnak biztosítani a következő években ültetvényeiken, és legyen fontos a kopásállóság is! Ne engedjék, hogy a fúvókáikat, amelyek már jól beváltak, csak egy bizonyos gyártmányra cseréljék ki a vizsgáztatók vagy a felkészítők!

Korábban is említettük, hogy a hazai piacon a legszélesebb minőségi választék áll rendelkezésre, ezért tájékozódjanak a különböző internetes portálokon, és ha tehetik, kérjenek tanácsot a specialista cégektől, hiszen ezeken a pici fúvókákon múlik a sok millió forint értékű növényvédő szer hatékony kijuttatása. Azt a tényt is megemlítenénk, hogy egy jól megválasztott fúvókával növényvédőszer-költségeik is csökkenhetnek.

 

 

Mosás, tisztítás a szezonvégi teendők között

A vizsgáztatást követően térjünk át a téliesítés témakörére, amely véleményünk szerint elengedhetetlenül fontos feladat a permetezőgép használata során, és amelynél, ha úgy érezzük, nem árt szakemberek segítségét, tanácsait is igénybe venni.

Az első lépés az alapos külső és belső mosás, tisztítás. A mosás során be kell tartani a környezetvédelmi előírásokat. Ajánlatos olyan mosószert alkalmazni főleg a belső átmosásra, amely közömbösíti a növényvédőszer-maradványt, biológiailag lebontja azt, és konzerváló hatása is van. Ilyen koncentrátum pl. a PULIBOTTE folyadék, amely kereskedelmi forgalomban kapható, semleges kémhatású, erős tisztító hatású és biológiailag lebomló anyagokat tartalmaz. Anyaga, adalékai nem hatnak agresszíven a tartályok műanyagaira, a tömlőkre és a fúvókákra. Semleges pH-értéke a növények számára biztonságot jelent. Szulfonil-karbamid alapú növényvédő szereknél (pl. Gropper, Concert, Harmony, Pointer), valamint a Stomp SC-nél is igen jó tisztító hatású, gyorsan és alaposan tisztító, könnyen kezelhető szer. A tisztításra lehetőleg közvetlenül a növényvédő szer kijuttatásának befejezését követően kerüljön sor!

Tisztításhoz a permetlétartályt egynegyedéig töltsük fel 2%-os vizes oldatával! Az oldatot hagyjuk kb. 10 percig hatni! Ügyeljünk arra, hogy a gép valamennyi eleme (tartályok, fúvókák, tömlők, csővezetékek) érintkezésbe kerüljenek a tisztítófolyadékkal, annak érdekében, hogy a szermaradványokat maradéktalanul ki lehessen öblíteni. A szivattyút és a keverőszerkezetet kapcsoljuk be! A tartály belső falának erős elszennyeződése esetén azt a hígítatlan folyadékkal, lehetőleg kefével takarítsuk le! A kijuttatáshoz ajánlatos az adagolóval ellátott nagynyomású mosó, mert így jelentős szer- és vízmennyiséget takaríthatunk meg. Ebben az esetben ugyanis a vízfelhasználás tisztításonként alig 50 litert tesz ki. A növényvédőszer-maradványokkal kevert tisztítófolyadék a korábban ugyanezen szerrel kezelt kultúrára kijuttatható. A kultúrnövényhez igazított formulázásnak köszönhetően semmiféle elviselhetőségi probléma nem léphet fel. A permetezőgép téli konzerválásakor a permetezőgép gumitömítései nem száradhatnak ki, ha a PULIBOTTE-val kevert tisztítófolyadékot a gépben hagyjuk. A téli hónapokban azonban fagyveszély miatt a tisztítófolyadékhoz fagyállót is kell keverni. A keverési arány: 1 liter víz + 20 ml tisztító folyadék + 1 liter fagyálló (pl. Glysantin). Ezzel a keverékkel -22 °C-ig biztosítható a fagyvédelem. További alkalmazási lehetőséget kínál például, hogy motorok és munkagépek felületének tisztítására is használható.

A belső mosás általában a gép saját rendszerével történik, esetlegesen mosófúvókák alkalmazásával.

 

 

A külső mosás történhet nagynyomású mosóval, de e munka befejeztével mindenképpen el kell végeznünk a gép teljes kenését, zsírzását is, főleg azokon a pontokon, ahová a nagy nyomás következtében víz kerülhetett. A gépek végső téli elhelyezése előtt sűrített levegővel eltávolítjuk a feltapadt talaj-, kő-, növényiszár- és levélmaradékokat. Levegővel kell letisztítani olyan géprészeket is, ahol a víz idővel kárt tehet, pl. csapágyak, vezetékek, szíjtárcsák. A tárolás előtt a gép mosását hideg vízzel, víz és levegő keverékével, meleg vízzel, illetve gőzzel is elvégezzük. Ezt azonban csak olyan helyen szabad végezni, ahol a szennyvíz gyűjtése, esetleg tisztítása megoldott. Az esetlegesen olajjal szennyezett felületeknél, permetlé-lerakódásnál a vizes mosás legtöbbször nem elegendő, indokolt oldószer és közömbösítőszer használata. Erre egyrészt a vegyszerforgalmazók ajánlása, másrészt a kezelési utasítás nyújt támpontot. A szivattyú járatásával végezzük el a tartály alapos belső mosását! Minden kapcsolót működtessünk, amelyek a permetszerrel érintkezésbe kerültek. A szakaszolókapcsolókat hagyjuk utoljára, hogy egy pillanatra a szórófejek is működjenek. Ezután célszerű a mosófolyadékot fagymentes helyen éjszakára a gépben hagyni, mivel számos szer van, amelynek a feloldásához hosszabb idő szükséges. A tisztítófolyadékot ezután egy erre kijelölt helyen kipermetezzük, amit tiszta vízzel történő alapos átmosás után meg kell ismételni.

A tisztítás után a gépről szereljük le a szórófejeket, azokat vegyük ki a fúvókatartókból, és gondosan mossuk el őket! A további tisztításhoz használjunk fúvókatisztító kefét, vagy olcsóbb megoldásként alkalmazhatunk durvább sörtéjű fogkefét is. Kiszereljük a szűrőket, kicsavarjuk a nyomásmérő órát, és azt álló helyzetben tároljuk, majd leszereljük az elektronikát is. Ezeket az alkatrészeket zárt helyen, száraz, fagymentes körülmények között, a gépet nyitott tartályfedéllel tároljuk. Ügyelni kell arra is, hogy a hidraulikus munkahengerek zárt, a tömlők törésmentes helyzetben legyenek.

Mosás után ellenőrizzük a keretmozgást, a tömlők a mozgás során ne feszüljenek! A vázat és a keretet ellenőrizzük, repedéseket, problémás helyeket keresve, és amennyiben hibát találunk, azt javítsuk ki! Ellenőrizzük továbbá a csavarkötések feszességét! Ez időigényes feladat lehet, de sokat spórolhatunk vele, mivel ha például a rázkódás hatására a tartályfelfogató csavarok valamelyike fellazul, úgy károsodhat a tartály, amelynek javítása sok munkával és szezonban drága időkieséssel jár.

Tisztítsuk meg és ellenőrizzük mind a nyomó, mind pedig a szívó oldali szűrőket, és ne feledkezzünk meg a szakaszszűrőkről sem (amennyiben vannak)! Szükség esetén cseréljük újra őket; ha nem tudjuk eldönteni, hogy cserélni kell-e, akkor inkább cseréljük!

Zsírozzuk meg a zsírzószemmel ellátott forgási pontokat! Zsírozzuk be továbbá a szórókeret-magasságállítás vezetősínjét! Vontatott permetező esetén ellenőrizzük a kerékcsapágyakat, szükség esetén végezzük el a csapágyak zsírzását! A nem megfelelően zsírzott helyek a munka során fokozott kopásnak vannak kitéve, a hosszabb tárolás esetén pedig a korrózióval szemben kitettebbek.

Az elektromos csatlakozókat; a világítás és a szabályzó számítógép csatlakozóját fújjuk be korróziógátló sprével, amely kifejezetten az elektromos csatlakozókhoz való. Az elektromos csatlakozókat úgy helyezze el téli tároláskor, hogy közvetlenül vízzel ne érintkezhessenek.

Ellenőrizzük a szivattyú olajszintjét és az olaj állapotát! Az olajszintet melegen kell ellenőrizni, és ekkor az alsó és felső érték között kell lennie. Szükség esetén megfelelő motorolajjal pótolja a hiányzó mennyiséget; túltöltés esetén a felesleges mennyiséget a kupából kinyomja a rendszer. Amennyiben az olaj szürke, úgy víz került bele, tehát vagy az egyik szivattyúmembrán vagy a légüst membránja átereszt, cserélni kell. Amennyiben a szivattyú által generált nyomás ütemesen ingadozik, akkor a légüst nyomása nincs megfelelően beállítva.

 

 

Fagymentesítés, még időben

A téli fagymentesítés két módszerrel történhet. Lehet teljesen vízmentesíteni a rendszert. Ekkor az összes csővezetékből, szelepből, valamint a szivattyúból le kell ereszteni a vizet. Ehhez segítségképpen sűrített levegőt lehet használni. Ne felejtsük el, hogy amennyiben a kerámiabetétes fúvókákban víz marad, és megfagy, a kerámia a ridegsége miatt összetörhet, így azokat érdemes leszerelni, és száraz helyen tárolni. Ez a módszer olcsóbb, bár több szereléssel jár, valamint kockázatosabb, mint a fagyállóval való feltöltés. A fagyállóval való téliesítés előnye, hogy a fagyálló a membránokat a tél folyamán nem hagyja kiszáradni, így azok nem károsodnak a mínuszokban. A fagyállóval való feltöltés előtt a tartályokból le kell üríteni a vizet, majd a permetező méretétől függően 20-40 liter tömény fagyállót kell a vegyszerbekeverő tartályba vagy ha az nincs, akkor a főtartályba tölteni. A betöltött tömény fagyálló-koncentrátumot a komplett rendszeren, a szivattyún, a szelepeken és a fúvókákon egyaránt át kell járatni. Ellenőrizze a fúvókákon kiáramló fagyálló-víz keverék fagyállóságát; ennek minimum mínusz 20-25°C-ig megfelelőnek kell lennie. Mindkét módszer esetén ajánlott fokozott figyelemmel lenni a nyomásmérő órára. A hagyományos mutatós, burboncsöves mérőóra vékony csöveibe a fagyálló nem mindig tud megfelelően bejutni, és amennyiben ott a víz megfagy, az tönkreteheti a mérőórát.

A tárolás helyének megválasztásánál az általános gyakorlat az, hogy a nagy értékű traktorok, kombájnok, permetezők, bálázók, vető- és műtrágyaszóró gépek a gépszínbe kerülnek. A sötét tárolóhely azért ideális, mert akkor a téli időjárásra érzékeny – elsősorban gumi és műanyag – alkatrészek elöregedése, törése, kirepedése megakadályozható, késleltethető. Fontos, hogy a tömlők törésmentes helyzetben kerüljenek tárolásra. Ha mód van rá, a vontatott kivitelű gépeket felbakoljuk, az abroncsok megkímélése céljából pedig a kerekekben csökkentjük a nyomást.

Ha az előzőleg felsorolt sok-sok teendőt alaposan elvégezzük, akkor vélhetően tavasszal nem fog nagyobb meglepetés érni bennünket a permetezés megkezdése előtt.

 

Huszár Jenő
címzetes egyetemi docens

Dr. Pályi Béla
egyetemi docens, tanszékvezető

agrár agrártámogatás ellenőrzés fagyálló fagymentesítés követelményrendszer mezőgazdaság műszaki felülvizsgálat műszaki vizsga NÉBIH permetezőgép PULIBOTTE tárolás téliesítés tisztítófolyadék
.
.