fbpx

Gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrás

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 24.

A sajtó is cikkezett már arról, hogy ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása. A magyar gazdák azonban akkor is támaszkodhatnak gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrásra, ha csak jövőre lesz megállapodás a büdzséről, és így 2021 átmeneti év lehet, amelyre a 2020. évi szabályok vonatkoznak.

A következő uniós költségvetési ciklus programjainak esetleges késéséről szóló sajtóhírek után nemrég az Európai Bizottság is úgy fogalmazott közleményében, hogy egyre nagyobb szükség van a vezetők stratégiai útmutatására ahhoz, hogy az új programokat 2021. január 1-jén késedelem nélkül el lehessen indítani.

Előfordulhat, hogy váratlan helyzetek miatt a mezőgazdasági vállalkozásoknak év közben likviditási gondjai akadnak, például nincs a vállalkozás számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére. A likviditási problémák áthidalását segíti az OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoring konstrukció, amelyet az OTP Agrár az uniós és állami mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására alakított ki. Fontos információ, hogy az érintettek már nem csak a jövő évre, hanem 2021-re is igényelhetik.

Az akár két évre is igényelhető OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoringnak köszönhetően a gazdáknak nem kell tartaniuk a támogatási programok esetleges csúszásától, továbbra is kiszámítható pályán tervezhetnek. Az áthidaló kölcsön igénylői röviddel a szükséges dokumentumok benyújtását követően hozzájuthatnak az előfinanszírozáshoz, mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese.

A konstrukció csaknem 30 uniós és állami támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, amelyeknek 5 legfőbb típusa az egységes területalapú támogatások (SAPS), a zöldítés, az Agrár Környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetései. Ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre.