fbpx

Hajdúsági Expo és traktorhúzó verseny

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 08.

Ideje: 2014-08-14 09:00 – 2014-08-19 22:00

Talajművelő show-val egészül ki az idei, harmadik Hajdúsági Expo augusztus 14-19. között megrendezésre kerülő programsorozata.

A rendezvény főszervezője és a helyi traktorhúzó egyesület elnöke, Ficsor László fontosnak nevezte a rendezvény szakmai színvonalának erősítését a magyar agrárium egyik fellegvárában: a hét hajdúvárosban ugyanis 100 ezer ember él és 100 ezer hektár kiváló minőségű termőföldön gazdálkodnak a térségben.

2014. augusztus 15-én újra megnyitja kapuit a III. Hajdúsági Expo, mely szakmai programokkal, előadásokkal, az itt élő agrárszakemberek, vállalkozások, üzletemberek és előadók találkozásával veszi kezdetét.

Az expón ezúttal több száz kiállító, gépkereskedő és magyarországi vállalkozás mutatkozik be. A Nagy Talajművelő Show gyakorlati bemutatóján a gazdák a barázdákban lépegetve vizsgálhatják majd meg, hogy tényleg úgy szántanak-e a legkorszerűbb talajművelő gépek, ahogy azt a gyártók ígérik – fogalmazott az elnök.

Még ezen a napon elindul a Traktorkarnevál, melyen az Európa több országából hozzánk érkező versenytraktorokat kamionokra és trélerekre feltéve mutatjuk be a városban. A karneváli hangulatot külön fokozza a veterán traktorok, az amatőr traktorok, a kamionok, a különféle erőgépkezelők és -vezetők és mindenfajta motoros jármű felvonulása.

Az expo keretében rendezik meg „a mezőgazdaság forma-1”-ét a Traktorhúzó Európa Kupa sorozatban, két kategóriában a versenytraktorok küzdelmét – ismertette Ficsor László.

2014. augusztus 16-án (szombaton) kezdetét veszi a Traktorhúzó Európa Kupa a SuperStock kategóriában. Ez a kategória látványos, a gyári traktorokat is felismerhető formában, de már több száz lőerővel kápráztatja el az idelátogatókat. A szünetben az amatőr traktorosok is versenyre kelnek, és húzzák a súlypadot a több mint 120 méteres speciális agyagföld pályán.

Augusztus 17-én (vasárnap) szintén egy Európa Kupa futamra kerül sor Hajdúböszörményben a Modified kategóriában, mely a 4,5 tonna súlyú versenytraktorok király kategóriája. Az itt versenyző olasz; holland, német, francia, dán versenygépek akár 10.000 lőerősek is lehetnek. A 4-5 épített motor, repülőgép turbina, helikoptermotor különösen nagy látványosságot és vonzerőt jelent a Tractor Pulling népszerűsítésében.

Bodnár János, az egyesület alelnöke ezzel kapcsolatban bejelentette: a traktorhúzás népszerűsítését vállaló Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesületet az Európai Traktorhúzó Szövetség (ETPC) tavaszi rotterdami ülésén a szövetség tagjává választották, és így a Magyar Traktorhúzó Szövetség elsőszámú képviselője a szervezetben.

A Hajdúhét keretében számos kulturális programmal is várják a szervezők az érdeklődőket a versenyeknek helyet adó Széchenyi István szakképző iskola mellett a megújult Bocskai téren is – mondta el Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. Felidézte, hogy az első hajdúhetet 1937-ben rendezték meg a hét hajdúváros kulturális és gazdasági értékeinek bemutatására.

Forrás: MTI