fbpx

Jóval hamarabb kezdődhet a szüret Tokaj-Hegyalján

Írta: Csomor Zsolt - 2018 július 22.

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján, közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A szőlő két-három héttel előrébb jár az érésben az átlaghoz képest. Ez a szakember véleménye szerint annak köszönhető, hogy a tavasz alig néhány hétig tartott az idén. Ugyan a tél kitolódott, de nagyon hamar nyárias melegbe fordult az időjárás: a szőlő már májusban virágzott, ami ritka.

Molnár Péter hozzátette, hogy a korai érési állapot miatt valószínűleg már augusztusban elkezdődhet a sárgamuskotály szürete, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Kiemelte, amennyiben az időjárás továbbra is kegyes lesz a borvidék gazdáihoz, akkor átlagos, vagy azt egy kicsit meghaladó és kiváló minőségű lehet az idei termés.

Ebben az esztendőben eddig nem érte számottevő jégkár az ültetvényeket, és növényvédelmi szempontból sem volt nehéz az elmúlt néhány hónap.

A hegyközségi elnök úgy véli, hogy – bár az aszú érése még nagyon távoli – nagyon magas mustfokról is indulhat ősszel az aszúsodási folyamat, ami kiváló évjárat alapját képezheti, olvasható az MTI hírei között.

Összeállította: Csomor Zsolt

CÍMKÉK szőlőszüret