fbpx

Nagy teljesítményhez korszerű telep kell

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 30.

A korszerű, intenzív állattartás műszakilag érzékeny megoldásokat követel annak érdekében, hogy az állatok egészségét és kényelmét – ezzel versenyképes teljesítményét – biztosíthassa a gazdaság. Elengedhetetlen ehhez, hogy a gazdaság vezetése és a tartástechnológiát szállító szakértőcég már a telepi létesítmények tervezésekor együttgondolkodjon a leendő kivitelezővel – így biztosítható a maximális hatékonyság mind elhelyezésben, tisztaságban, komfortban.

Mindez azon a sertéstelep-bemutatón hangzott el, amelyen először láthatta a szakmai nyilvánosság a Kecel (Bács-Kiskun megye) határában felépített világszínvonalú létesítményt: a 6×32 férőhelyes fiaztatót, a 8×425 férőhelyes malacnevelőt, a csaknem 350 férőhelyes csoportos kocaszállást, a bő 220 férőhelyes vemhesítőt, a 72, illetve 2×50 férőhelyes kocasüldő-nevelőket.

Az együttműködés előnyei

Hatvani Zalán 660 anyakoca elhelyezésére, fialtatására alkalmas telepéhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap félmilliárdos pályázati támogatással járult hozzá, így a beruházás kivitelezésével megbízott Aliter-P Kft. a legmodernebb technológiai-műszaki megoldásokat vonultathatta fel. – Általában szerencsés, ha új sertéstelepek létesítésekor vagy régiek átalakításakor már a beruházás kezdeti szakaszában egyeztet a menedzsment a tartástechnológia és a kivitelezés szakértőivel: így kezdettől az optimális irányba tarthatnak a megvalósítás folyamatai – erősítette meg a cég ügyvezetője. Ujváry Péter összegezte: a tömbösített, így hatékony elhelyezés nemcsak az állatok medikálását, hanem az energia-felhasználást és a teljesítmény optimalizációját támogatják.

Okosfarmok hatékonysága

Az állatnevelés és -tartás paraméterei, viszonyai automatizált, számítógépes rendszeren nyugszanak, így a különböző helyiségekben folyamatosan biztosított az optimális padló- és levegő-hőmérséklet, a páratartalom, a takarmány- és vízszolgáltatás, a takarmányozás és a trágyakezelés (ez utóbbit a csaknem 4300 m3-es, gépesített hígtrágyatároló is segíti). A malacnevelőben például eltérő hőmérsékletű zóna- és teremfűtést biztosít a rendszer, ami egyszerre biztosítja az állat kényelmét és jóllétét, valamint a gazdaság költséghatékony üzemeltetését. Az okosfarmok és -technológiákban megszokott módon az programvezérelt folyamatokban itt is biztosított a menedzsment távirányítású – akár mobiltelefonról történő – beavatkozása, ellenőrzése. Ez az Aliter-P Kft. által kiépített Big Dutchman sertéstartási technológia ugyanakkor nemcsak az intralogisztikai, tartási követelményeket biztosítja, hanem azt is, hogy a telep egész működése illeszkedjen a tartósan megbízható, jövedelmező és ökológiai szempontból is felelős működtetés feltételeihez.

Nem az állaton múlik

– A Big Dutchman technológiával sikerült meghaladni a régi vagy kevésbé korszerű sertéstelepekről eredő hagyományt, és már nem az állatban keressük a rossz hatékonyság, az elhullás magas arányának, a gyenge teljesítménynek az okait. A jó genetika, az állatorvosi jelenlét és a minőségi takarmány persze fontosak, de versenyképes állomány ma már nem képzelhető el mindenre kiterjedő tartástechnológia nélkül. Ennek pedig szerves része a professzionális telepi műszaki környezet – hangoztatta Ujváry Péter a keceli gazdaságban tartott szakmai bemutatón.