fbpx

Nem lesz hazai őszibarack a piacon

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 29.

A tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a barackosokban, az átlagos évekhez képest alig maradt meg 20%-a az őszibaracknak – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből. 

 

Mezőgazdaság, őszibarack
A tavaszi fagy idején virágzott az őszibarack (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

Az őszibaracktermesztés eredményesen művelhető Magyarországon

A megfelelő termőhelyen, megfelelő fajtával és megfelelő termesztéstechnológiával lehet eredményes az őszibarack termesztése. A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is, fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség – mondta Mártonffy Bélát, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Országos Osztályának elnöke.

Magyarországon az őszibarack-termesztés az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő őszibarack-ültetvények területe akkor mintegy 13 ezer hektár volt, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg alig több mint 3000 hektár. Az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszerrel és korszerűtlen fajtaszortimenttel. Általában 16-45 ezer tonna között mozog az éves termés a NAK adatai szerint. 

A rendszerváltozás után a hazai gyümölcsnemesítés nehéz helyzetbe került, számos kevésbé fagyálló, ki nem próbált fajta került az országba. A szélsőséges időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a nemesítést, abba a hazai klímához szokott fajtákat bevonni, emellett egy működőképes kataszteri rendszert kell felállítani, a gazdák sikeres termőhely- és fajtaválasztása érdekében – hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla.

 

Mezőgazdaság, őszibarack
Baracktermesztés alakulása Magyarországon (Infografika: MTI)

 

Az éves termés az időjárási körülmények által erősen befolyásolt

A következő években kiemelkedő mértékű forrásokat biztosítanak a pályázatok az agrárium fejlesztéséhez, hatékonyságának növeléséhez, ennek keretében a hazai gyümölcsnemesítés újbóli megerősítésére is sor kerülhet. A baracktermesztésnek is prioritást kell biztosítani a nemesítés és a telepítés területén egyaránt, ha hazai gyümölcsöt szeretnénk a piacra vinni.

 

Az őszibarack-ültetvények területi eloszlása:

  • Csongrád – 1294 hektár;
  • Pest – 450 hektár;
  • Bács-Kiskun – 394 hektár;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg – 174 hektár;
  • Heves – 169 hektár;
  • Somogy – 136 hektár;
  • Fejér – 128 hektár.

 

Mezőgazdaság, őszibarack
Őszibarack ültetvény ősszel, szükséges lépni a területen (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

Forrás: MTI