fbpx

Organit Réz, Organit Réz+Kén, az egyik leghatékonyabb védekezés a gombás fertőzések visszaszorítására

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 23.

A tavalyi év során rengeteg szőlész számára jelentett kihívást a gomba- és foltbetegségek megállítása, visszaszorítása. Jelenlegi tudásunk szerint az egyik leghatékonyabb védekezés kontakt szerekkel érhető el, mivel a mai napig nem ismert ellene rezisztencia.

E fungicid készítmények legismertebb hatóanyaga a réz és a kén.

Mi, az Alpha-Vet Kft.-nél folyamatos innovációk mellett mindig arra törekszünk, hogy naprakész, saját gyártású és kizárólagosan forgalmazott termékeinkkel, technológiákkal tudjuk segíteni a hazai termelőket.

Kontakt rézkészítmények használata során egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú és szemcseméretű rézkristályt alkalmazunk.  Az Organit Réz és Organit Réz + Kén nano szemcseméretének és rézszulfát kristályformájának köszönhetően hatékony hatásmechanizmussal büszkélkedhet.

 

 

Maguk a rézkristályok nem képesek megállítani a gombafertőzést. Ehhez rézionokra van szükség. A rézkristályok között csak a rézszulfát képes már vízben is szabad réziont felszabadítani. Ezek a rézionok okozzák a gomba pusztulását. Mivel a patogén gomba önmagában nem képes teljesen a növénybe behatolni, ezért termel vagy termeltet olyan anyagokat (aminosavak, malát), melyek segítik a növénybe való bejutását. A gomba által előteremtett adjuváns szerek teszik lehetővé, hogy a maradék rézkristály is ionos formát öltsön. Tehát ha nem rézszulfátot használunk, akkor preventív jelleggel nagyon kevés esélyünk van a védekezésre, és a kuratív hatás is erősen a fertőzöttség mértékéhez kapcsolt.

Amennyiben nagyobb szemcsetartományú rézkristályokat használunk, kisebb az esélyünk a gombafertőzés megállítására. Apró méretű, nanotechnológiával készült szemcsék sokkal sűrűbben képesek a levél felületét ellepni, így a gombák mellett az annál jóval kisebb baktériumok ellen is eredményesebben védekezhetünk.

Száraz, csapadékhiányos közegben pedig, a jobb felületi eloszlásnak köszönhetően, sokkal tovább képes a kijuttatott felszínen maradni. Az Organit Réz és Organit Réz + Kén mindezeket a pozitív előnyöket magában foglalja. Folyékony halmazállapotú, tehát jól kezelhető rézszulfát kristályokból épül, azaz preventív és kuratív jelleggel egyaránt eredményesen alkalmazható. Nano szemcseméretének köszönhetően pedig kevésbé perzsel, és kedvezőbb tapadással fejti ki hatását.

 

Előnyök

  • Folyékony forma ·  Nano szemcseméret  ·  Kiváló kontakt hatás  ·  Kevésbé perzsel
  • Bio- és ökogazdálkodásban is felhasználható * Preventív és kuratív védelem egyben

 

www.alphaplant.hu

Rendelésfelvétel: Alpha-Vet Kft. | e-mail: [email protected] | tel.: +36-22/534-500

Információ:

Tánczos István, igazgató +36-30/233-3593, [email protected]

Közép-Magyarország – Szűcs Pál, szaktanácsadó: +36-30/511-2836, [email protected]

Dél-Dunántúl – Bödör Bence, szaktanácsadó: +36-30/179-1842, [email protected]

Dél-Alföld – Lengyel Tibor, szaktanácsadó: +36-30/994-5925, [email protected]