fbpx

Sertéshús: agresszív növekedés kezdődik

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 11.

Miután a sertéspestis miatt két éve elpusztult a kínai sertésállomány csaknem fele, most kezdenek beérni a hatalmas erőfeszítések, és idén ötödével(!) fog nőni az állomány.

 

sertés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Kínában idén várhatóan 19,2 százalékkal nő a vágósertések száma, és eléri a 613 millió példányt. Az előrejelzések szerint a teljes sertéshústermelés meghaladja majd a 49,27 millió tonnát, ami 19,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Mindez elsősorban a nagyüzemi gazdaságok agresszív kapacitásbővítésének az eredménye – jelentette a kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium. Emellett arra is számítanak, hogy a Covid-19 miatti fogyasztáscsökkenés a visszájára fordul, és a kínálat bővülésével bekövetkező árcsökkenés a vásárlás-fogyasztás növekedését támogatja majd.

Ugyanakkor időközben Kínában a sertéstenyésztés költségei növekedtek, ami ott is – mint világszerte – a kukorica és a szójababliszt drágulásának a következménye. Ezt ellensúlyozhatja, hogy a betakarított kukorica mennyiségét pozitív várakozásokkal illetik, továbbá a kínai mezőgazdasági minisztérium intézkedéseket tesz a takarmánygabona-ellátás biztosítására a lejárt rizs- és búzaállomány felszabadításával. Arra számítanak, hogy nem lesz tartós az áremelkedés, és részben ennek érdekében különféle fejlesztési programok indulnak a költséggazdálkodás hatékonysága érdekében.