Talajkímélő agrotechnikai eljárások

A támogatásokért cserébe számos, a leírtakra irányuló előírás fogalmazódik meg, amit a gazdálkodónak teljesítenie kell. És többször felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e. A válasz igen!

Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás aszályos, de ugyanakkor hirtelen nagy csapadékokat eredményez. A talajvédelem alapelve a lehullott csapadék helyben tárolása és hasznosítása. Emiatt fontos felkészíteni talajainkat a nagy vízbefogadó-képességre, s hogy a talajainkban lévő vízkészletet minél tovább megtartsuk. Megfelelő talajműveléssel – tömör talajrétegek megszüntetésével – szervesanyag-utánpótlással, meszezéssel a stabil talajszerkezet kialakulása érdekében talajtakaró növények használatával és egyéb agrotechnikai eljárással (pl. mélyen gyökerező vagy a pórusteret növelő gyökérzetű növények vetésforgóba történő beillesztésével) befolyásolható a talaj vízbefogadó-képessége és a talaj szabadföldi vízkapacitása.

Az erózióveszélyeztetett szántóterületeken, a kockázatos időszakokban, a növényi sorrendben a megfelelő talajborítottságot biztosító növényeket (pl. kalászosok, olajrepce, pillangósok) kell vetni. Talajtakaró növényeket általában nyár végén vagy ősszel, az őszi vetésű növények betakarítása után és a tavaszi növények vetése előtt telepítenek. A gabonafélék, mint a zab és a rozs, fontos összetevői a talajtakaró magkeverékeknek, mert gyorsan fejlődnek, és sekélyen gyökereznek, ami hatékony transzspirációt eredményez, valamint elősegíti a morzsás talajszerkezet kialakulását a feltalajban.

A magkeverékekben gyakoriak a mély gyökérzetet fejlesztő fajok, mint a káposztafélék családjába tartozó mustár vagy retek, de lehetnek pillangós virágúak is, mint a herefélék, amik segítenek a talajtömörödöttség felszámolásában is. Ilyen és ehhez hasonló ajánlásokat tartalmaz a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat kézikönyv, melyek alkalmazása hosszútávon mindenki számára előnyös, olvasható a Nemzeti Agrárgazdaság oldalán.

A talajt kímélő megoldások biztosíthatják a gazdálkodók számára a gazdaságos, ugyanakkor környezetet óvó lehetőségeket a talajok, ezáltal a víz és a tápanyag helyben tartását és az eróziós károk mérséklését.

 

 


 

 

Tartalom közti banner a cikk végére
no