fbpx

Talajművelő gépek Párizsban – SIMA 2017

Írta: - 2017 február 24.

A beavatottak előre sejtették, hogy a párizsi SIMA kiállításon inkább a talajművelés gépeinek fejlesztési irányzatai követhetők, bombamód berobbanó újdonságokra most nem lehet számítani. Ez persze nem csökkenti az idén február 26. és március 2. között megrendezendő kiállítás rangját, de tény az, hogy a gyártók az igazi meglepetésekkel majd az év végi hannoveri AGRITECHNICA kiállításon rukkolnak ki, mint ahogy az a kiállító cégek visszafogott hangú előzeteseiből kiderül.

R6 / R8 – váltva forgató ekék kerekes és gumihevederes futóművű traktorokhoz

R6 / R8 – váltva forgató ekék kerekes és gumihevederes futóművű traktorokhoz

Grégoire-Besson sikeres RW-szériájának továbbfejlesztéseként jelentek meg az R6 és R8 váltva forgató ekék. Az alapkoncepció nem változott: a kisebbektől az akár 450 LE motorteljesítményű erőgépekhez is ajánlható, tarlón és barázdában járó ekére van szükség, így ugyanaz az eke a kerekes és gumilánctalpas traktorhoz is használható. A 4-8 fejes ekék minden paramétere (fogásszélesség, mélység, vázkeresztirány, első ekefej) a fülkéből állítható be egy hidraulikus kontrolpanelen, gyors átállást biztosítva a traktorok és talajtípusok váltása esetén. Különlegességük a hajlított ekeszár: így a talajerők támadáspontja egybeesik az eketest tömegközéppontjával, könnyebben, gazdaságosabban vontathatók. A szár és az eketest a tömegcsökkentés érdekében egyetlen hegesztett egység. Tandem támkereke szabadalmaztatott megoldás: pontos mélységszabályozást tesz lehetővé biztos kiemeléssel, vonuláskor pedig nagyfokú kényelemmel. Az ekefejek egycsavaros biztosítása jól megoldott. Kiforduláskor a forgáspont az eketest elé esik, így aktiválódás esetén az eketest minden pontja függőleges irányban, a talajból kifelé mozdul. Az ekeszár sérülésének, az orrbetét törésének kockázata csekély.

2500 i-Plough®: a szántóversenyek intelligens sztárja

2500 i-Plough®: a szántóversenyek intelligens sztárja

A Kverneland okos váltva forgató ekéjének „lelke” a forgatómű mellé kitelepített, gépoldali mikrocomputer. A traktor ISOBUS-termináljával együttműködve ennek segítségével lehet a szinte mindenre kiterjedő menüből válogatni: szántás, felkapcsolás, nyomkövetés, szállítási helyzet, előzetes beállítás, az elvégzett munka dokumentálása. Aki lelkiismeretesen szánt, az tudja: az eke beállítása nem egyszerű, hanem komoly szakértelmet kívánó munka. A támkereket, az első ekefej fogásszélességét, az oldalirányú dőlést és a függesztőmű felső kitámasztó karját mind-mind állítani kell. A mindennapi rutin során az ezzel járó nagy ráfordítás és a szántás eredményének hiányzó ellenőrzése miatt ezt gyakran elhanyagolják. Az egyszer megtalált jó beállítást visszaidéző értékek nehezen állíthatók vissza. Ki szeret a vezetőfülkéből emiatt gyakran ki-beszállni? Legtöbben a lehető legegyszerűbb megoldást választják: legjobb tudásuk szerint a megkívánt legnagyobb mélységre állítják be az ekét, és a teljes területen így szántanak. A Kverneland ekéjét a gépkezelő már csak azért is szeretni fogja, mert ez az eke a traktor üléséből állítható át szállítási helyzetből tökéletes szántási helyzetbe, hála a megőrzött és behívható beállításoknak. Sőt! A beállításra a talajadottságoktól és a traktor jellemzőitől függően már előzetesen is sor kerülhet. Traktorváltás vagy a körülmények változása esetén az eke néhány gombnyomással átállítható.

Turbo Cipan– szárzúzás és szántás együtt

Turbo Cipan– szárzúzás és szántás együtt

A talajt takaró növényzetet vagy a köztes növényként zöldtrágyának vetett, a talajéletet és a tápanyag-visszapótlást segítő növényeket lezúzó, frontfüggesztésű Turbo Cipan (gyártója a francia Agram) a felaprított zöldtömeget egy menetben bedolgozó, hasznos eszköz. Kettős zúzórotorja hidromotorral hajtott, így a traktor elején nincs szükség külön teljesítményleadó tengelyre. A szárzúzógép a traktor középvonalához képest jobbra és balra is eltolható, attól függően, hogy a lezúzott növényzet talajba dolgozását végző traktor tarlón vagy barázdában járó. A teleszkópos mozgatószerkezet a traktorhoz képest mindig azonos, egyenes helyzetben tartja a gépet. Két talajkerekével a frontfüggesztésű gép hűen követi a talajegyetlenségeket. Forgalmazása idén januárban kezdődött.

JCBL – rugóbiztosítású kultivátor extrém körülményekhez

JCBL - rugóbiztosítású kultivátor extrém körülményekhez

A JCBL India lazítókéses kultivátora köves, gyökerekkel átszőtt talajon durva magágykészítésre szolgál. Egzotikus gyártóján kívül figyelmet érdemel az, hogy ezt a máshol sokféle változatban gyártott, nem szokatlan újdonságnak számító gépet olyan csomagküldő szolgálatokon keresztül is be lehet szerezni, mint az Alibaba vagy az Amazon. Kapaszárait erős rugók rögzítik munkahelyzetben, és ugyanezek a rugók teszik lehetővé a kapák egyenkénti kihajlását akadályra felütközéskor. A robusztus vázszerkezet 100×50 mm zárt szelvényből készült. Szükség is van erre a konstrukcióra, mivel a kapákat egyenként munkahelyzetben tartó, kapánként két darab, 28 menetes tekercsrugó rendkívül erős: a rugóacél átmérője 10 mm. A gép 9/11/13/15 kapával, 45/55/65/75 LE motorteljesítményű traktorokhoz, legfeljebb 23 cm munkamélységű munkához készült. Munkaszélességük ennek megfelelően 164-342 cm között alakulhat. A maximális munkamélységgel azonos – 230 mm – osztással elrendezett kapák karbonacél kései átfordíthatók. A keret alatti szabad magasság 825 mm.

CH-100-3F – egyszerűen nagyszerű

CH-100-3F – egyszerűen nagyszerű

A spanyol Julio Gil magágykészítést szolgáló Cultichisel szántóföldi kultivátor három sorban elrendezett 40×30 mm kapaszárainak vonástávolsága 23 cm. A késtartó karok íve ennél a modellnél különösen jól kialakított, azok csekélyebb talajellenállás mellett mélyebben húznak be a talajba. A rugóval megtámasztott paralelogramma függesztésüknek köszönhetően optimális szintezést garantálnak minden munkamélységnél. A 100 x 100 mm zártszelvényű vázon 13-35 kapaszár lehet, 299-782 cm munkaszélességet biztosítva 90-230 LE motorteljesítményű traktorok esetében. A csipkézett, konkáv tárcsákkal a növényi maradványok jól felapríthatók, jól bekeverhetők. A stabil váz, a csekély saját tömeg és a szállítás, kezelés egyszerűsége mindig is a Gil koncepciójának középpontjában álltak. A nedvességet konzerváló, a talajt visszazáró hengerek cserélhetők. A teljes gép szabványos szállítási szélességre összehajtható.

FieldBird SP3 / SP4 – rövidtárcsák független gumibakos felfüggesztéssel

FieldBird SP3 / SP4 – rövidtárcsák független gumibakos felfüggesztéssel

A Rabe Field Bird SP3 és SP4 tárcsalapjai a két párhuzamos gerendelyen elhelyezve, jó átfedéssel művelik a talajt a tarlóhántás, a szántáselmunkálás vagy a magágykészítés követelményeinek megfelelően elvárt 6-8 cm munkamélységben. A tárcsasoronként 250 mm – két sorra vetítve 125 mm – lapkiosztás jó talajkövetést, bekeverést és rögaprítást eredményez. Különlegességük a sajátos kialakítású Rabeflex független gumibakos felfüggesztés, 510 mm vagy 560 mm átmérőjű fogazott tárcsalapokkal. A kisebb tárcsalap választása esetén a keverő, aprító munka még kíméletesebb, kevesebb rögöt hagy hátra. Az egy tárcsalapra jutó jelentős terhelésnek köszönhetően a tárcsalapok nagyobb ellenállás esetén is a talajban maradnak, nem hagynak hántatlan részt a tarlón. A művelt talaj lezárásához több hengertípus áll rendelkezésre a 138 kg/m súlyú tüskés hengertől a nehéz 253 kg/m talajnyomást eredményező acélgyűrűs hengerig. A vontatott, 7 és 12 m munkaszélességű kivitelek járókerekeinek R 22,5 gumiabroncsai szállítási helyzetben is tökéletesen helytállnak.

Cultipass – fülkéből cserélhető hengerboronákkal

Cultipass – fülkéből cserélhető hengerboronákkal

A Laforge cég még 2006-ban csatlakozott az automatizálási megoldásairól és frontfüggesztő rendszereiről ismert Perrein csoporthoz. Nevét és önazonosságát megtartva, ritka meglepetéssel jelentkezik ezen a párizsi kiállításon. A mélylazítókapákat szintben tartó, de a talajállapothoz nem mindig igazodó hengerboronatagokat a vezetőfülkéből cserélhetővé tette.

A traktor saját függesztőművének alsó karjaihoz hasonlítható, szabadalmaztatott Declic rendszer a lényegi kapasor mögötti horgaival leengedi, kioldja, majd lehelyezi a pillanatnyi követelményeknek nem megfelelő hengerboronát. A megváltozott körülményeknek jobban megfelelő elmunkáló hengert a vezetőfülkéből két percen belül fel lehet csatlakoztatni úgy, hogy az önzáró kapcsolóhorgok az új művelőeszköz helyzetét véglegesen rögzítik is, hiszen részben erre támaszkodik fel a kultivátor.

Rotodent DKS – a jól védett rotációs forgóborona

Rotodent DKS – a jól védett rotációs forgóborona

Az Alpego France függőleges tengelyű rotációs forgóboronájának szárnyai szállítási helyzetben felhajthatók. Ez a mechanizmus azonban azt is lehetővé teszi, hogy a gép két szárnya munka közben is pontosan kövesse a talajt. Nemcsak felfelé térhetnek ki, hanem egy bizonyos határig lefelé is. A művelési mélységet is meghatározó talajlezáró hengerek helyzete a géphez képest külön-külön is állítható. Ebben a kategóriában ritka megoldás az, hogy a hengerek parallelogramma-felfüggesztésen keresztül csatlakoznak a rotációs forgóboronához. Ennek köszönhető a mérnöki pontosságú mélységtartás. Az összeforgó boronafogak – átfedett fogpályák – között a lehető legnagyobb a szabad áteresz. Ha egy bekerülő kő mégis megakasztaná a munkát, akkor érzékeny, „racsnis” megoldással küzdi le az akadályt. A boronafogak fordulatszáma a hajtó fogaskerekek cseréjével változtatható. A függőleges tengelyű Twin Force rotorok közös kúpgörgős csapágyazása közötti nagy távolság hosszú élettartamot és maximális teljesítmény-kihasználást ígér nagyteljesítményű traktorok esetében is.

HR 6040 R / HR 8040 R – felhajtható rotációs forgóboronák

HR 6040 R / HR 8040 R – felhajtható rotációs forgóboronák

Két új, 6 és 8 méteres munkaszélességű, összecsukható modellel bővítette rotációs forgóborona kínálatát a Kuhn. Osztott vázszerkezetüknek köszönhetően talajkövetésük a nagy munkaszélesség ellenére is jó. Munkamélységük a traktorfülkéből hidraulikusan állítható. A forgóborona-rotorok fordulatszáma a talajkörülményeknek igazodóan, fokozatmentesen, üzem közben is változtatható. Különlegességük az a vezérlőegység, amely a hajtóművek kenőolajának túlmelegedése esetén kikapcsolja a hajtást. A hatméteres modell üzemeltetéséhez legalább 460 LE motorteljesítményű traktor, a nyolcméteres változathoz pedig már 500 LE szükséges. A HR 6040 R és a HR 8040 R a nagygazdaságok tipikus gépei: velük műszakonként akár 100 hektáros teljesítmény is elérhető.

VELOCE – gyors és egyszerű tarlóbavetés

VELOCE - gyors és egyszerű tarlóbavetés

A Maschio Gaspardo Veloce gépének egyszerűsége ragadja meg a szemlélőt, aki elsőre nem lát mást, mint két, egymástól 800 mm-re dolgozó – csipkézett tárcsalevelekből álló – tárcsasort. Ezek a tárcsalevelek azonban szilentblokkokra támaszkodnak fel, ami nemcsak a vázra átvitt rezgést, azaz a vázszerkezet függőleges irányú, csavaró iránybevételét csökkenti egészen nagy sebességnél is, hanem visszahat a munka minőségére is. Emlékeztetnénk arra, hogy a passzívan rezgő művelő szerszámok eredményesebb, tisztább munkát végeznek! Munkamélysége 8 és 12 cm, attól függően, mekkora átmérőjű tárcsa van a gépen. Alapfelszerelése a 460 mm átmérőjű acél tárcsa, de nagyobb, 510 mm átmérőjű is kérhető bóracél – akár csipkés – kivitelben, amivel már alacsonyabb sebességnél is kiváló keverő hatás érhető el. A tárcsák a talajt egymással ellentéses irányba terelik, így az eltömődés veszélye csekély. A tárcsák zárt csapágyazásának köszönhetően nincs szükség rendszeres kenésükre. A munkaszélesség 50 centiméteres lépcsőkkel növekszik 150 cm és 400 cm között. Ehhez 20-24-28-32 tárcsa tartozik. Érdekes, hogy a gép tömege a munkaszélesség növekedésével nem arányosan nő: a legkisebb gép 1.317 kg, a legnagyobb pedig 1.892 kg. A 3 m munkaszélességűnél nagyobb félig függesztett gépek váza hidraulikusan összecsukható. A szállítókocsin a tárcsasor és a hátsó henger a két alátámasztási pont között van, nem pedig a megszokott módon, amikor is a hengerek a kocsi hátsó kerekei mögé kerülnek. Kedvezőbb a súlypont helyzete, és javulnak a közúti közlekedés feltételei is.

A tárcsára szerelt APV szórvavetőegységgel a talajművelés és vetés időtakarékos és költségkímélő módon egyszerre oldható meg. Ezzel a komplett, tömlőkkel és elektromos ventilátorral dolgozó egységgel másodvetéshez, zöldtrágyázáshoz fűmag és más aprómagvak, granulátum vagy műtrágya juttatható ki. A vezetőfülkében elhelyezett fedélzeti számítógéppel irányított, 8 kimenettel rendelkező adapter saját tömege csupán 55 kg. Tartályának térfogata 120 liter. Adagolószerkezete a légcsatornán keresztül továbbítja a magot/szert a nagy teljesítményű ventillátorhoz, ahonnan az tömlőkön keresztül jut az adagolóelemekhez.

Dr. Tátrai György