fbpx

Új funkciók a Variotronic háza tájáról

Írta: - 2016 szeptember 15.

Az új Tier4 károsanyag-kibocsátási szabványnak eleget tevő Fendt 500 Vario bevezetését követően a Fendt gyár az 500-as szériától az 1000-es szériáig valamennyi ProfiPlus traktorában elérhető az új VarioGuide nyomvonalvezető rendszer. Ehhez novembertől a vásárlók az új szoftverfrissítésekkel további funkciókat is kapnak.

VarioGuide esetén rugalmas választási lehetőség

Az új Fendt 500 Vario ProfiPlus felszereltségi szintjével a gyár már az új VarioGuide párhuzamvezető rendszert kínálja, amely korábban csak a nagytraktoroknál volt elérhető. A vásárlók két, korrekciós jelvevő közül választhatnak attól függően, hogy milyenek a területi adottságaik és milyen elvárásaik vannak a rendszerrel szemben. A Fendt által alkalmazott egyik technológia segítségével a korrekciós jel kimaradása esetén további, legfeljebb 20 percig képes a traktor pontosan működni. A választott nyomvonalvezető-rendszertől és a korrekciós jeltől függően a VarioGuide 20 cm-től 2 cm pontosságig képes dolgozni. A választott nyomvonalvezető rendszer és a korrekciós jeltől függően a VarioGuide 20 cm-től, 2 cm pontosságig képes dolgozni.

Hozzáférhető az új terminálgeneráció

Az ismert 7-B és 10.4-B okostelefon megjelenésű terminálok immár az 500-as szériában is elérhetők. A terminálok egyik kiemelkedő jellemzője, hogy érintőképernyős, ill. nyomógombos kezelést is lehetővé tesznek. A gömbfejes rögzítés következtében a Varioterminál pozíciója tetszőlegesen beállítható. A terminál egy tiszta, éles képet nyújt LED háttérvilágítás mellett. A karcolásálló szélétől a széléig üvegfelület könnyen tisztántartható. A 7-B terminállal a traktorfunkciók mellett az ISOBUS kompatibilis munkagépek vezérlése is illetve a táblavégi fordulóautomatika (Variotronic TI) programozása is megoldható. A 10.4-B Varioterminál további két kamerabemenettel rendelkezik, kezeli a VarioGuide nyomvonalvezető-, a VarioDoc Pro dokumentációs rendszert továbbá biztosítja az adatátvitelt Bluetooth-n keresztül egy eszközben. A 10.4-B Varioterminálban a képernyő felosztásának – igénytől függően – három módja elérhető. A teljes képernyős mód mellett lehetőség van a kétszer fél képernyős, ill. a négyszer negyed képernyős módok kiválasztására. Az éjszakai mód az alkalmazott nagy felbontással együtt szintén rendkívül éles képet nyújt. A ProfiPlus felszereltségi szint szériában a 10.4-B Varioterminállal kerül forgalomba.

Automatikus táblafelismerés

A Fendt 500 Vario szériától a Fendt 1000 Vario szériáig a PowerPlus és ProfiPlus felszereltségi szintek esetén lehetőség van az automatikus táblafelismerő funkció használatára.Amennyiben e funkció aktiválásra kerül, akkor a tábla egyszeri körüljárásával, ill. ProfiPlus felszereltség esetében további lehetőségként a táblatörzskönyv adataiból (a VarioDoc Dokumentációs rendszeren keresztül) a tábla automatikusan felismerésre kerül. A tábla kézi kiválasztására a továbbiakban nincs szükség.

Területhatárok és útvonalak átvitele

A VarioDoc dokumentációs rendszer segítségével az egyes munkafeladatok adatai a hozzájuk tartozó útvonalakkal és területhatárokkal együtt a táblatörzskönyvből a traktorba átvihetők Bluetooth segítségével. Amennyiben a traktorban VarioDoc Pro áll rendelkezésre, akkor ezen adatok akár mobiladat-forgalmon keresztül is átvihetők.

Fendt 500 Variotól „felfelé” a gyár ezen szoftverfrissítést, valamennyi VarioGuide nyomvonalvezető rendszerrel rendelkező traktora számára díjmentes kínálja.

Még inkább kezelőbarát lett a Variotronic

A vezető számára a nyomvonalak még jobb felismerhetősége érdekében a jövőben a nyomvonalak és a művelő utak színei eltérő színnel kerülnek megjelenítésre.

A Fendt Variotronic novemberi szoftverfrissítését követően a VarioGuide, az automatikus VariotronicTI és a SectionControl valamennyi fontos funkciója direkt, a térképnézeten keresztül kezelhető. Különösen a gyakran használt funkciók esetében könnyíti meg és egyszerűsíti le ez a kezelhetőséget.

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens, AXIÁL Kft.