fbpx

Új T3F sorozat: termelékenység, sokoldalúság és kényelem

Írta: Szerkesztőség - 2015 április 08.
Hosszú, hathónapos vizsgálódás, az összes résztvevő terepi tesztelése kellett, hogy a tekintélyes díj zsűrije kimondja a döntő szót: a New Holland új T3F erőgépe lett a különleges traktor kategóriában 2015 legjobb traktora! A hírt a Bolognában megtartott EIMÁ-n, Európa egyik jelentős mezőgazdasági gépészeti szakkiállításán jelentették be.
– A New Holland az új T3F sorozattal megerősítette vezető helyét az ültetvénytraktorok kategóriájában. Ezek a gépek kis méretűek, jól manővereznek és megbízhatóak, vagyis minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amik a mindennapi munka során elengedhetetlenek – magyarázza Luca Mainardi, a traktor- és rakodóágazat termékmenedzsere.
A döntőbírók (huszonhárom mezőgazdasági gépészeti szakújságíró szerte Európából) úgy ítélték meg, hogy a T3F kivételes teljesítményre képes, ideális választás azoknak, akik speciális munkagépekkel dolgoznak, nagyon jó az egyensúly a teljesítmény és a mozgékonyság között, a traktor gyorsan és könnyen manőverezik szűk helyeken vagy alacsony lombkorona alatt.
– Ez az elismerés annak a kemény munkának és elkötelezettségnek szól, amely a T3F kifejlesztését kísérte – mondta Carlo Lambro, a New Holland Agriculture elnöke. – Ez a fontos díj újabb komoly elismerés a New Holland számára, erősíti vezető helyét ebben a speciális szegmensben. A New Holland 1934 óta következetesen, céltudatosan végzi a fejlesztéseit annak érdekében, hogy a szőlészetek- és gyümölcsösök tulajdonosai számára minden igényt kielégítő traktorokat kínálhasson. 

Új T3F sorozat: forradalmi kistraktorok

A New Holland T3F sorozat erőgépeit olyan professzionális gyümölcstermelők, kis vagy közepes méretű ültetvények tulajdonosai számára fejlesztették ki, akik erős, mégis kompakt, sokoldalú traktort keresnek az 50 és 72 LE közötti kategóriában. Rendkívül kis méretük dacára a T3F mind a négy modellje megfelel az intenzív gyümölcsösökben felmerülő teljesítményigényeknek is. Háromhengeres, turbófeltöltős, közbülső hűtős, FPT Industrial S8000 motorok gondoskodnak a meghajtásról, amelyek a legkülönbözőbb feladatokra teszik alkalmassá az erőgépet. A Tier 3 előírásainak is megfelelő motortechnológia alacsony károsanyag-kibocsátással, kis zaj- és rezgésértékkel és maximális üzemanyag-égetési hatékonysággal dolgozik. A nyomaték akár 295 Nm, a 34% nyomatéktartalék pedig még nagyobb teljesítményt szavatol.

Modern megoldások: termelékenység, sokoldalúság, kényelem

A könnyű T3F traktorok teste nagyon keskeny (a legszélesebb ponton 135 cm), így nagy biztonsággal közlekednek a sorok között. A gépkezelőnek nem kell kormányzás közben azon aggódnia, hogy a géppel kárt tesz az értékes növényekben, így a traktor ideális permetezéshez, talajműveléshez vagy szállításhoz egyaránt. A szűk fordulók sem jelentenek gondot, hiszen a nyomtáv 186 cm, a fordulókör sugara pedig mindössze 3,4 m. A ROPS bukókeret lehajtható a jó kilátás érdekében (fülke nélküli változat), illetve így be lehet hajtani az alacsony helyekre is.
Igen tiszteletet parancsoló a hidraulikus teljesítmény: két fix lökettérfogatú hidraulikaszivattyú összesen 84 l/perces átmenő teljesítménnyel rendelkezik: az 52 l/perces szivattyú felel a három hidraulikacsatlakozóért és a pótkocsifékért, illetve ez szavatolja a hatékony fékezést még megterhelt vontatmánnyal is (hidraulikus fékkel szerelt modellek esetén), a 32 l/perces szivattyú pedig a problémamentes kormányzásról gondoskodik akkor is, ha a hidraulikarendszer leterhelt.
A T3F sorozat gépeinek emelési kapacitása 2,277 kg. A New Holland által szabadalmaztatott Lift-O-Matic® hátsó emelőmű vezérlése mindegyik modellhez alapfelszerelés: egyetlen vezérlővel kiemelhető, majd egy előre beállított pozícióba visszaengedhető a függesztett munkagép. A gép leengedési sebessége független annak súlyától, így akkor is finoman, lágyan engedhető vissza munkahelyzetbe, ha a teljes emelési kapacitást ki kell használni.
A T3F traktorokhoz többféle sebességváltó rendelhető. Az alapfelszerelés a 12×12 Synchro Shuttle®, amely nagyon hatékony, a 40 km/órás végsebességgel akár országúti szállítás is végezhető. Opcionális a 20×20 Synchro Shuttle® mászófokozattal (a legkisebb sebesség 100 méter/óra), ami palántázáshoz és egyéb különleges feladatokhoz fontos.
A T3F tervezése során kiemelt szerepe volt a kényelemnek és a tartósságnak. A függesztett padló tökéletesen elnyeli a zajt és a rezgést, a vezető munkakörnyezete így kellemes, ergonomikus. A nagy, állítható ülésből minden irányba jó a kilátás. A kezelő-berendezések elhelyezése egyszerű, logikus, minden kézre áll, a lehető legnagyobb kényelem érdekében funkcionális csoportokba van rendezve. Még a hosszú munkanapok végén sem keverjük össze a karokat.
A New Holland Agriculture hagyományaira épülve az új T3F speciális traktorsorozat is a legmodernebb technológiát alkalmazza a termelékenység, a sokoldalúság és a maximális kényelem érdekében, minden ültetvényes munka során.
Hatala László