Az Európai Unióban az izoglükóz termelés évek óta 750 ezer tonna körül mozog, ennek közel egyharmadát a magyarországi Hungrana állítja elő, nagyjából 250 ezer tonnát – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Hungrana Kft.-nél tett látogatáson, Szabadegyházán.
A kukoricafeldolgozó vállalat előnye, hogy egyszerre több szegmenst is képes kiszolgálni, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekelt– emelte ki.
A kukoricafeldolgozó több szegmenst is képes kiszolgálni (Fotó: Hungrana)
További fejlesztési források várhatóak a vállalkozásoknak
Erdős Norbert kitért az élelmiszeripari cégek támogatására: a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kidolgozott 25 milliárdos válságkezelő program után, további fejlesztési forráshoz juthatnak a vállalkozások.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, a Vidékfejlesztési Program, valamint Beruházás Ösztönzési Célelőriányzat és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program kiírásait lesz érdemes figyelemmel kísérni az érdekelteknek.
A vállalatok forgótőke és beruházás finanszírozását is megkönnyítik a kedvezményes hitelprogramokkal, többek között az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, a Széchenyi Beruházási Hitellel, a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari Forgóeszköz 2020 Hitelprogramjával, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjával.
Évi 1,2 millió tonna kukorica
Reng Zoltán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. vezérigazgatója elmondta, a gyár megközelítőleg évi 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel.
A fő termékek:
- izocukor (400-450 ezer tonnából);
- bioetanol;
- keményítő;
- dextróz;
- gyógyszeripari alkohol alapanyag.
A gyár megközelítőleg 1,2 millió tonna/év kukoricát dolgoz fel (Fotó: Hungrana)
A pandémia miatti termékváltás
A 2020-at végigkísérő koronavírus-járvány miatt számtalan belső intézkedésre volt szükségük, sok folyamatot elektronikus, digitális formában folytattak, a munkatársak fizikai találkozását minimalizálták. Ezzel együtt a vírus megjelenésével komoly igény mutatkozott a gyógyszerészeti minőségű alkoholok és fertőtlenítőszerek piacán. A Fejér megyei gyár az elsők között kérte meg az engedélyt és kezdte meg a fertőtlenítőszer gyártását.
A vezérigazgató hangsúlyozta: követik az elmúlt évtizedek gyakorlatát, és a közeljövőben is terveznek újabb beruházásokat. Ezzel a felmerülő piaci igények maximális kiszolgálását és versenyképességük megőrzését kívánják elérni.
Forrás: AM Sajtóiroda