fbpx

A magyar dinnye nem lesz több százezer forint…!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 július 13.

Nem terem annyi dinnye idén, mint szerettük volna, de – részben a kereskedők lojalitása révén – most jól állnak a finom és egészséges gyümölcs export- és a hazai piacai.

 

 

Kevesebb, de

Sajnos, miközben az extrém tavaszi időjárás elvitte az egész gyümölcságazat reményeit, az előrejelzések szerint görögdinnyét is a korábbitól 16%-kal kisebb területen termelnek idén. Ez azért is szomorú, mert az egészséges és finom gyümölcsnek nagy és egyre növekvő keletje van nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is. A termelés 4500-5000 hektáron folyik, és évente általában 200 ezer tonna nagyságrendű dinnye terem. A termés 60%-a hazai piacon talál vevőre, míg 40%-a exportáru, amelynek mértéke jellemzően növekszik.

 

 

Itthon és külföldön is adják

A javuló kereskedelmi eredményekben szerepük van a magyar dinnyét nyilván nemcsak itthon, hanem az egész kelet-európai térségben forgalmazó áruházláncoknak. A Tesco évek óta hírül adja, hogy a dinnyeszezon kezdetétől csak hazai termés kerül az áruházaikba – kivéve a nem magyar termesztésű sárgadinnyéket. A SPAR, amint megfelelő mennyiségű és minőségű magyar görögdinnye van a piacon, azonnal és teljes egészében átáll a hazai értékesítésére. Szombattól (2020. 07. 11.) kizárólag magyar beszállítótól érkező magvas görögdinnyét vesz át raktáraiban a Lidl is, annak érdekében, hogy a magyar termelőket támogassák. A Lidl egyébként az exportban is fontos szereplő: 2018-ban az áruházlánc közreműködésével 4500 tonna hazai görögdinnyét exportáltak, addig 2019-ben a külpiacokon értékesített mennyiség 31%-kal magasabb, 5900 tonna volt.

 

 

Szezon-hasonlóság-ok

A dinnye értékesítése ugyanakkor egybehangzó kereskedői tapasztalatok szerint sokban analóg a strandfürdő-ágazat jövedelmezőségével. A termék iránti kereslet nagy arányban függ az időjárástól: kánikulai időszakban megháromszorozódik az eladás, míg hidegfront idején szinte teljesen megáll a dinnye értékesítése. Ilyenkor az árak is jelentősen csökkenhetnek. Vannak persze olyan extrém dinnyetermő vidékek, ahol nem számít az ár: Japánban például akár több százezer vagy millió forintnak megfelelő összeget a dinnye kilójáért, a világ egyik legkülönlegesebb piacán…