fbpx

Angliában a Brexit révén engedélyezik a műhúst

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 30.

Miközben hazánk és számos ország a mezőgazdaság több szereplőjét – takarmánynövény-termesztőket, állattartókat – véd a műhús-forradalomtól, Angliában hamarosan bárki vehet termesztett csirkehúst.

Nagy-Britannia lett az első ország Európában, amely engedélyezte a laboratóriumban termesztett húst, ezzel megnyitva az utat a termesztett csirke árusítása előtt az állatkereskedésekben már idén. 

műhús kutyáknak
Meatly/Vitort_a/Getty Images/Green Queen

A Meatly brit start-up zöld utat kapott a brit szabályozó hatóságoktól a laboratóriumban termesztett húsának állateledelben való felhasználására, és a tervek szerint kezdetben a kutyákra fog összpontosítani. Az állateledel első tételei, amelyek a tenyésztett csirkét is tartalmazzák, várhatóan az év végén jelennek meg az értékesítésben, miután a kutyákon végzett ízpróbákat. Ezzel az Egyesült Királyság az első olyan európai ország, ahol az emberek megvásárolhatják a laboratóriumban termesztett állateledelt. Az érintett cég vezetése azt mondja, erre az élelmiszer-innovációra és az engedélyezés felgyorsítására a Brexit (Anglia kilépése az EU-ból) adott lehetőséget.

Hazánk kezdettől kinyilvánította, hogy az Európai Uniót követve nem támogatja a laboratóriumi sejttenyésztéssel gyártott húsok gyártását, kereskedelmét. Ebben egyébként teljes egyetértés látszik körvonalazódni az állatvédők és a hivatalos EU-s politikai irányvonal között: az állatvédők ugyanis kirívóan kegyetlennek tartják a hústenyésztés ipari formáját – erről itt írtunk legutóbb.