fbpx

Jelen van és fertőz a hetek óta emlegetett vírus

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 13.

Egy elhullottan talált, vadon élő madárból mutatta ki magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

 

Szárnyas
A fertőzés már itt van, be kell tartani a megelőző intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozására (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az eset Baranya megyében történt

A madárinfluenza vírusát Baranya megyében, Sumony településen egy elhullottan talált nagy lilikből mutatta ki az illetékes hatóság.

A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen az útvonalak átszelik az egész országot. A fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták. A madárinfluenza szempontjából ezek a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei.

 

Fontos a megelőzés a hazai állomány védelmének érdekében

A madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése.

Megelőzés szempontjából elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása. Az állatokat többek között a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá.

Az esetet az EU-s és az ún. harmadik országok felé is jelenteni kell, ugyanakkor kereskedelmi korlátozás – mivel vadmadár fertőzésről van szó – nem lép életbe.

 

A hazai előírások szigorítására sem kell egyelőre számítani

A szakemberek a járványügyi helyzetet folyamatosan elemzik, indokolt esetben az országos főállatorvos az aktuálisan érvényes intézkedéseken túl szigorúbb előírások bevezetéséről dönt.

A Nébih felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására.

 

A globális körkép kis szeletei

Az idei, téli szezonban Japánban 143 ezer tojót tyúkot kellett leölni madárinfluenza fertőzöttség miatt.

Lengyelországban 650 ezer baromfi leölését rendelték el a hatóságok a H5N1 altípus miatt október és november hónapban. A magas egyedszámot öt, nagylétszámú állattartó telep fertőzött állománya adta az ország keleti és nyugati részében. Ezek között volt hízópulyka, broiler csirke, és libafarm.

Az Egyesült Királyságban szigorító intézkedéseket rendeltek el november elején, mivel több, vadonélő madárnál mutatták ki a fertőzöttséget. Az intézkedések csak a meghatározott védőkörzetekben hatályosak.

Szintén november elejei hír, hogy Franciaország is szigorított a baromfitartással kapcsolatos szabályokon, az ország egész területén érvényben vannak a biztonsági, megelőző intézkedések.

Oroszországban a 2021. év eleji madárinfluenza hatásait úgy igyekeznek csökkenteni, és a baromfiágazatot fellendíteni, hogy támogatás részesítik a mezőgazdaság e szegmensét.

 

Szárnyas
A tudatos állattartáson van a hangsúly, ezzel védhetjük a gazdaságot, a tenyésztett állatokat a vírustól (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Korábban már felhívtuk a baromfiágazatban tevékenykedő gazdák figyelmét cikkünkkel a madárinfluenza veszélyeire.

A sikeres védekezéshez több, innovatív megoldáson is dolgoznak kutatók és állattartók közösen.

A Nébih honlapján tematikus oldalt működtet, melyen a madárinfluenzával kapcsolatban további információk érhetők el.

 

Forrás: Nébih Sajtóközlemény