fbpx

Első menet: megrogyott, de állva maradt a mezőgazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 29.

Alaposan megtépázta az időjárás és a járvány első hulláma a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékeink külkereskedelmét, de azért az agrárium állta a sarat.

 

Erős az export, de vannak aggasztó trendek

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 4,8 milliárd eurót, behozatalának értéke 3,2 milliárd eurót tett ki 2020 első fél évében. Bár ez azt jelenti, hogy a hazai mezőgazdasági termékek külkereskedelmi mérlege romlott a tavalyi év azonos időszakához képest, még így is jócskán nagyobb az export aránya, mint a behozatalé. A többlet több mint 1,6 milliárd euró, ami 24,6 millió euróval kevesebb, mint 2019 első fél évében volt. Nem éppen kedvező trend az sem, hogy az agrár- és élelmiszeripari termékeink exportértéke 2,2, viszont a behozott termékeké 4,2%-kal nőtt az első félévben, így az egyenleg 1%-kal kevesebb a 2019. első félévihez képest. Az idei első 6 hónapban továbbá az agrár-külkereskedelem exportárindexe 1,7%-kal csökkent, az importárindexe 5%-kal nőtt, a cserearány-mutató 6%-kal elmaradt el a 2019-es azonos időszakhoz mérten. A nemzetgazdasági export értéke 11,5, az import 10,4%-kal csökkent. Mindemellett azonban – nyilván nem függetlenül a járvány tavaszi időszakának nemzetközi logisztikai, árucsere-szabályozási viszonyaitól – az agrár- és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2020 első fél évében csaknem 10%-ra nőtt, ami az utóbbi fél évtized legjobb eredménye (igaz, közben a behozatalérték is magasra, 6,8%-ra szökött).

 

Jól ment a kukorica, gyengén a hús

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül a legnagyobb értékben és arányban a gabona árbevétele nőtt. Ennek az értéke csaknem 170 millió euróval nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, és emögött az áll, hogy az árucsoport legnagyobb értékű termékei: a búza értéke 5, a kukoricáé 26%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Nőtt a különböző élelmiszer-készítmények (KN21) árucsoportjának árbevétele is majdnem 39 millió euróval, illetve bővült a zöldség- és gyümölcskészítményeké (+16 m euró), a tejtermékek, tojás, méz (+12 m euró) termékkörből eredő bevétel is. A legnagyobb exportérték-csökkenés az olajos magvak körét érintette, ahol b 52 millió eurós a visszaesés. Főleg a repcemag (-11,3%) és a napraforgómag (-30%) exportérték-csökkenése húzta le ezt a szegmenst. Visszaesett a húsfélék kiviteli értéke is: itt csaknem 40 millió eurós a csökkenés a 2019-es első félévhez képest. Az állati termékek exportértéke 25,7, az élő állatoké 20 millió euróval mérséklődött 2020 első fél évében.

 

 

Importgyümölcs: növekedés

Behozatali oldalon a dohánytermékek importértéke nőtt a legnagyobb értékben (+35,1 m euró). A gyümölcsfélék importértékének bő 34 millió eurós emelkedését az idetartozó termékcsoportok behozatalának bővülése hozta. Az olajos magvak importértéke 33,2 millió euróval nőtt. Az élő állatok árucsoport-importértéke 26,4%-kal (+26,5 m euró), a zöldségféléké 15%-kal (+24,5 m euró) nőtt a bázisidőszakhoz mérten. A legnagyobb importérték-csökkenés az állati takarmányok esetében történt (21,1 millió euró), főleg az olajpogácsa-import közel 30%-os csökkenése miatt. Az egyéb állati termékek (KN05) importértéke 13,7 millió euróval, az ital, szesz, ecet (KN22) árucsoporté pedig 13,4 millió euróval esett – áll az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb jelentésében.