fbpx

Módosult az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 19.

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) – Módosult az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram: bővült a hitelfelvevők köre, emelkedett a hitelösszeg, és változott az ügyleti kamat is.

 

 

 

 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján közzétett információk szerint a hitelfelvevők köre a sertés- és a baromfiágazat mellett kibővült a nyúl- és a szarvasmarha ágazatban (beleértve a tej- és húshasznosítást) termeltető tevékenységet folytató vállalkozásokkal, továbbá a hitel felhasználható meglévő, mezőgazdasági célú hitelkiváltásra is.

A kisebb gazdálkodók tevékenységét integráló termeltetők legfeljebb 500 millió forintot igényelhetnek a korábbi 250 millió forinttal szemben.

A hitelprogram maximális türelmi ideje 1 évről 3 évre, futamideje 3 évről 6 évre nő, és hitelszerződés a program keretében 2013. december 31-ig köthető.

A hitelprogram keretében a hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások részére a vidékfejlesztési miniszter az esedékes kamatfizetéshez a hitelkamat 50 százalékáig – de legfeljebb évi 4 százalékos mértékű – kamattámogatást biztosít.

Módosult a hitelprogramban felszámítható ügyleti kamat mértéke is.

A hitelprogram módosításának hatályba lépését, 2013. február 13-át követően megkötött hitelszerződések esetében a kamat 3 havi Euribor + RKF2 + legfeljebb 3,5 százalék.

Az RKF2 az MFB kamatfelár mértéke, amely 2012-ben és 2013-ban évi 4 százalék.

A kamatfelár mértéke évente változik, mértékét az MFB a tárgyévet megelőző év november 30-ig hozza nyilvánosságra.

A Hitelprogram dokumentációja a módosításokkal egységes szerkezetben az MFB Zrt. honlapján, a www.mfb.hu címen elérhető.

 

MTI 2013. február 18.