fbpx

Nashi, a japán körte (Pyrus pyrifolia)

Írta: Szerkesztőség - 2015 április 02.

Megosztó íz, maximális termés

A sárgás vagy borostyán színű héjú gyümölcs húsa hófehér, közepesen édes, illatos. Ízéről megoszlanak a vélemények: van, akit ananászra, másokat sárgadinnyére emlékeztet. A gyümölcsök tömege eredeti élőhelyükön akár 400 g is lehet, hazánkban ennél kisebbre, 150-250 grammosra nőnek. A teljes érés előtt leszüretelve hűtőházban akár februárig, házikertben decemberig tárolható, de akár a -20 °C tárolást is kibírja a gyümölcs.

Mint a körték általában, a nashi is akkor hoz maximális termést, ha kellően nedves a talaj körülötte, és elegendő közvetlen napfény éri. Lehetőség szerint enyhén savas vagy semleges kémhatású, agyagos, meszes, vagy homokos talajba ültessük. A kötött, nehéz, pangó vizes talajokban nem fejlődik jól, ezért laza talajba telepítsük. Fája két méter magasra nő, bőtermő. Már a második évtől szüretelhető, fiatal fák azonban nem bírják a téli fagyokat, így tanácsos védett helyre tanácsos ültetni őket. A fiatal fácska rendszeres metszést igényel, hogy kialakuljon a kívánt korona.

1. kép Pyrus pyrifolia, www.tcpermaculture.blogspot.com

Telepítéskor

A nashi körték idegen megporzást igényelnek, ezért telepítéskor 2, esetleg 3 fajtát kell együtt ültetni. A biztos beporzás érdekében jó, ha van a közelben más, európai körtefajta. Erre a célra a Vilmos körtét vagy pl. a Kosui japánkörte-fajtát választhatjuk. A hazai körtefajtákhoz hasonlóan a nashi is érzékeny a körterozsda betegségre. A beteg leveleket tanácsos összeszedni.

Itthon is kapható fajták

Magyarországon kapható fajták például a Kosui, Hosui és a Nijisseiki: ezeket európai fajtákból nemesítették. Közös jellemzőjük, hogy relatíve nagy termetű fává nőnek, termésük körte alakú, bő levű, a terméshús olvadóan puha. A több, mint 3000 éve termesztett kelet-ázsiai fajták hazánkban még csak most kezdenek elterjedni. Ezek a fák sokkal ellenállóbbak és igénytelenebbek, ugyanakkor termésük kisebb, alacsonyabb nedvtartalmú, alakja inkább almára hasonlít.

A kosui fajta gyümölcse közepesen nagy, héja parás, húsa édes és illatos, augusztus közepétől szedhető. Fája igen hamar termőre fordul, azonban érdemes szélvédett helyre ültetni, mert a fiatal csemete koronája törékeny kissé. Jó pollenadója a Hosui és Nijisseiki fajtáknak.

A hosui mind Japánban, mind Európában az egyik legnépszerűbb nashi fajta. Gyümölcseit néhány héttel a kosui fajta után érleli. A gyümölcshús roppanó, lédús és zamatos, édessége pedig arányos az őt ért napsütés mennyiségével, így a fát érdemes napfényes helyre ültetni. A termés szüret után akár 3 hónapig is tárolható. Fája erőteljesebb a kosui fajtánál, a korona felfelé törő, erőteljes. Korán termőre forduló, magas hozamú fajta.

A Nijisseiki igen bőtermő fajta, gyümölcsei augusztus végén, szeptember elején érnek be, és akár 4-5 hónapig is tárolhatóak +1 °C hőmérsékleten. A gyümölcsök akár 200-250 grammosak is lehetnek, e tömeg eléréséhez azonban ritkítani kell a virágokat, enélkül ugyanis minden virágból gyümölcs kötődik. A ritkítást fiatal fa esetében mindenképp célszerű elvégezni, mivel már zsenge korában termőre fordul, és a törékeny ágak leszakadhatnak a bőséges termés alatt.

2. kép A Pyrus pyrifolia termése, www.tcpermaculture.blogspot.com

Bokán Katalin