fbpx

Pocsék borok, tiltott növényvédők, potencianövelők

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 27.

…ezek buknak sorban a Nébih ellenőrzésein – és akkor még nem beszéltünk a penészes pizzáról, a patkányseregről és a csótányos csirkehúsról.

 

 

Vizezett, pancsolt, büdös borok

Az Duna-Tisza-közi „arany háromszög” – Kiskőrös, Kecel és Soltvadkert tágabb térségének – bortermelői az utóbbi években hatalmas előrelépéseket értek el nemcsak a minőségi kunsági borok jó híréért, de a borhamisítók elleni küzdelemben is. A munkát részben a Nébih folytatja azzal, hogy megpróbálja kiszűrni a borpancsokat. Tömegével találják és foglalják le, semmisíttetik meg a pocsék és hamisított borokat. Izsákon nemrég csaknem 70 ezer liter Duna-Tisza közi Cuvée-t fogtak: a vízzel előállított hamisított termék tényleges alkohol-, összes extrakt- és összescukor-tartalma eltért a minősítéskor mért értékektől, vizes, savanyú ízű-szagú és tejsavas volt, illósavtartalma meghaladta az engedélyezett mennyiséget. Hasonlóan gyatra termék volt a Borivók Bora egyik tétele, aminek gyenge borjellege mellett kiérződött a szabad kén-dioxid- és a túl magas kén-dioxid-tartalom. Másutt 25 269 liter, víz hozzáadásával készült hamisított lédig bort találtak, míg Akasztón egy 2 literes kiszerelésű, vízzel készült hibás illatú és ízű száraz fehérbor majdnem 32 hektós tételét találták hamisítottnak.

 

 

Így menj étterembe…!

Találtak a nébihesek kínai éttermet is, ahol 350 kilónyi 21 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, sőt, a megsemmisítésüket is elrendelték, miután általános takarítatlanságot és súlyos technológiai-higiéniai hiányosságokat találtak. Nem mindenütt volt biztosítva fertőtlenítő kézmosószer, az alapanyagokat, készételeket szennyeződéstől nem védték, a légycsapdák is rendkívül szennyezettek voltak. A gépek, berendezések és eszközök is szennyezettek voltak, hiányos volt az elkülönített tárolás, nem találtak egészségügyi könyvet, továbbá nem volt nyomonkövethető a lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszerek felhasználási célú készentartása. Másutt mintegy tonnányi különböző, csomagolt és csomagolatlan tofu készítményeket, fűszerezett darált húst kellett kivonni a piacról és megsemmisíttetni, miután a nem nyomonkövethető termékeket súlyos technológiai-higiéniai, személyi-higiéniai és nyomonkövetési hiányosságok mellett dolgozták fel – jelentős mennyiségű rágcsálóürülék környezetében… A helyiséget bezárták.

 

 

Penész, mocsok, fertőzésveszély

Egy pizzériában csótányok tömeges és egerek szórványos jelenléte, és más élelmiszerszennyeződéssel fenyegető higiéniai hiányosságok miatt azonnal bezárták a helységet. A szociális részben nem volt kézmosó, a konyhai kézmosónál nem volt kézfertőtlenítőszer, ráadásul a tésztakonyhában a munkaasztalon tárolták a hideg zsíroldót. Volt olyan fővárosi étterem is, ahol több helyiségben pizzásdobozokból készítették a mennyezetet (ez nem biztosítja a takaríthatóságot, a fertőtleníthetőséget, illetve nem gátolja a pára- és penészképződést). Így nem csoda, hogy több helyiségében erősen szennyezett volt a padozat, az oldalfal és esetenként a mennyezet is. A főzőkonyhában koszosak voltak a hűtőterek, de a sütőt, a szeletelőt, a darálót, a darálóhoz használt tömőfát, a dagasztógépet, a tésztanyújtó gépet, a pizzatésztát tároló műanyagládákat is koszosan találtak a szakemberek. Az élelmiszerkezelésre szolgáló helyiségekben rovar- és rágcsálóirtásra használt méreganyagot tartalmazó doboz is akadt.

 

 

Szermaradványok, tiltott szerek

Hatalmas mennyiséget – csaknem 240 tonnányit! – vonattak ki a forgalomból és semmisíttettek meg egy fagyasztott baromfitermékekkel foglalkozó cégnél. A 190 jelöletlen tétel eredete nemcsak, hogy nem volt nyomonkövethető, de lejárt fogyaszthatóságú és/vagy minőségű volt: egérürülékkel szennyezett, penészes, sérült csomagolású. Arról pedig nemrég számoltunk be, hogy a megengedett jelentős mértékben felülmúló szermaradványt találtak egy lengyel zöldségszállítmányban. Az agráriumban persze az sem új, hogy maguk a növényvédőszerek is lehetnek szabálytalanok. Egy mórahalmi vállalkozást tavaly egyszer már elmarasztalták illegális készítmény forgalmazása miatt, miután 32 kg cirill betűs, valamint szerb és török nyelvű növényvédő szert adott el egy próbavásárláson. A hatóság végül összesen 176 kg, szerb és török nyelvű címkével ellátott, itthon nem is engedélyezett növényvédőszert foglaltak le, és elrendelték a megsemmisítést. Az üzlet egyébként minden engedély nélkül forgalmazta a termékeket. Idén aztán megint bepróbálta a bolt: ismét Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket kínáltak eladásra. Ismételt jogsértőként több százezer forint bírságra számíthatnak.

Akadt dolga a Nébih ellenőreinek az egyik áruházlánc zsírszegény kakaóporával is: a termékben többféle benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír-, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír-határértéket.

 

 

Merevedéssegítő a tablettában

Nem problémamentes az étrendkiegészítők forgalmazása sem. Egy Bács-Kiskun megyei városban olyan étrend-kiegészítőt találtak, amiben gyógyszer-hatóanyag volt jelen (ez az EU-ban tilos), ráadásul a termék a jelölése alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmazott – vagyis hamisítványnak minősült. Sőt, komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak, ha megeszi: Szildenafilt terápiás dózisban, Tadalafilt a napi terápiás dózist meghaladó mennyiségben tartalmazott a készítmény – ezeket az erectilis dysfunctio (magyarul a merevedési zavar) terápiájában alkalmazzák. A forgalmazó ráadásul úgy árulta ezeket, hogy az elmúlt években a termékkel kapcsolatban többször merült fel kifogás gyógyszerhatóanyag-tartalom miatt, ezért a Nébih kivonatta a kínálatból a Gold Power étrend-kiegészítő kapszulát, előírta a fogyasztóktól való visszahívást, és végleg megtiltotta a további forgalmazást.

Forrás: Nébih