fbpx

Verekedő sertés: árt az állatoknak, veszteség a gazdaságnak

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 30.

Az ólbeli magatartás közvetlenül kihat a sertés teljesítményére, ezért fontos megismerni a köztük kialakuló versengés, agresszió körülményeit és következményeit. Ehhez a testbeszédüket is megfigyelte egy kutatócsoport.

sertés

Egy új kutatás szerint a – különösen egymásnak idegen – sertések versenyének végeredménye kihathat a későbbi agresszív találkozásokon tanúsított viselkedésükre. Az agresszív sertések kevésbé hajlamosak tanulni egy vereségből, a nem agresszív sertések mintha érzékenyebbek lennének a társas konfliktusok kimenetelére. Az Applied Animal Behavior Science (alkalmazott állatviselkedés-tudománnyal foglalkozó) szaklapban publikált tanulmány haszna az lehet, hogy kiismeri és ezzel javíthatja az ólbeli viszonyokat. A verekedések, konfliktusok számának csökkentése vagy kimenetelük enyhítése nemcsak javítja a sertések jólétét. Ezzel együtt csökkentheti az agresszió okozta sérüléseket, a szociális stresszt, ami gyenge növekedéshez és az immunitás csökkenéséhez vezethet. Vagyis a kereskedelmi gazdaságokban ezzel a teljesítményt javítja és a veszteséget mérsékeli.

SRUC sajtóközleményében azt tette közzé, hogy a tudósok a kvalitatív viselkedésértékelés módszerét alkalmazták. Ez az állatok testbeszédét méri fel különböző helyzetekben. Ebben az esetben a sertések érzelmi állapotát rögzítették dinamikus szociális helyzetekben, különösen akkor, ha ismeretlen példányok kerültek szembe egymással. E testi jelek a fültartás, a tekintet iránya, az indulatkifejező hangok. Ezek révén a kutatócsoport felmérte, milyen reakciók születnek a behatolókkal szemben, hogyan jelenik-nyilvánul meg az agresszivitás. Továbbá azt, hogy a verseny megnyerésének vagy elvesztésének élménye hogyan befolyásolta az állatok közérzetét a későbbiekben. Érdekessé, hogy az éppen erősen agresszív sertések mutatnak kevesebb magabiztosságot és több negatív érzelmet.