Az időjárási viszonyok egyre változékonyabbá válása megviseli a spanyol dinnyeágazatot, mennyiségi és minőségi problémák egyaránt vannak. Elengedhetetlen, hogy a gazdák megértsék az éghajlatváltozás okozta kihívásokat és annak következményeit, és megtalálják a megfelelő megoldásokat a görög- és sárgadinnye termesztésben.
Kiemelkedő a spanyol görög- és a sárgadinnye termesztés és export
Spanyolország a görög- és sárgadinnye egyik legnagyobb exportőre a világon. Az elmúlt években azonban az országban olyan időjárási változások következtek be, amelyek nagymértékben befolyásolták a termelést. Spanyolország hagyományosan kedvező éghajlattal rendelkezik a görög- és sárgadinnye termesztés számára.
Az éghajlatváltozás a növényfejlődés kritikus szakaszaiban aszályos időszakokat hozott, a hirtelen lezúduló csapadék miatt pedig nem egységesen fordult érőre a gyümölcs, illetve egészségtelen, gyenge minőségű lett a termés egy része. A magas hőmérséklet gyenge termékenyüléshez vezetett, ami alacsony terméshozamot és kisebb méreteket generált. A téli hideg fagykárokat okozott, ez pedig szintén a termőképességet csökkentette.
Csökkent a gyümölcsök kereskedelmi értéke:
- A megnövekedett hőmérséklet miatti rendszertelen érés különböző minőségű és ízű dinnyéket produkált, nem lehetett folyamatosan ugyanazt a minőséget produkálni.
- A károsodott görög- és sárgadinnye alacsonyabb cukortartalommal és kisebb tápértékkel rendelkezik.
- A fagykárok és az egyéb időjárási viszonyok miatt több területen betegségek jelentek meg, mint például az antraknózis. A napégés miatt is alacsony minőségű gyümölcsök teremtek.
A megváltozott időjárási viszonyok a termés minőségének romlását idézte elő, csökkent a tápérték és az eltarthatósági idő. Ez azt eredményezte, hogy a termelők csak alacsonyabb áron tudták értékesíteni a dinnyét.
Korszerű, fenntartható megoldások
A termelés megújítása, a fenntarthatóság érdekében a spanyol termelők – a kormány támogatásával – számos intézkedést tettek.
A fenntartható vízgazdálkodási gyakorlatok és a hatékony öntözési technikák alkalmazásával meg tudják őrizni a vízkészleteket, és az aszályos időben segíthetik a növény fejlődését. A csepegtető öntözőrendszerek, az esővízgyűjtés és a víz újrahasznosítási kezdeményezések bevezetése nemcsak az optimális vízfelhasználást biztosítja, hanem az ágazat vízlábnyomát is csökkenti.
Az olyan klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok, mint az agrárerdészet, a takarónövények termesztése és a vetésforgó erősíteni fogja az ágazat alkalmazkodó képességét a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben. Ezek a gyakorlatok javíthatják a talaj egészségét, fokozhatják a vízvisszatartást és csökkenthetik a mezőgazdasági tevékenységek szén-dioxid-kibocsátását.
A precíziós mezőgazdasági technológiák
A drónok, szenzorok, műholdfelvételek és ezek rendszerben történő alkalmazása lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy figyelemmel kísérjék a növényeik egészségi állapotát, optimalizálják az erőforrások felhasználását. A pilóta nélküli légi növényvédelem is egyre nagyobb szerepet kaphat a célirányos kezelésben.
A folyamatos felügyelet, illetve a riasztási modulok lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy gyorsan reagáljanak a változó időjárási mintákra és optimalizálják a növénytermesztési gyakorlatokat. Az időjárásfigyelő állomásokba történő beruházás és a valós idejű időjárás-előrejelzések biztosítása a gazdák számára kulcsfontosságú információkat nyújt a mezőgazdasági tevékenységük stratégiai tervezéséhez. A szélsőséges időjárási eseményekre való korai figyelmeztetés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megelőző intézkedéseket hozzanak és megvédjék termésüket.
Az integrált növényvédelmi gyakorlatok alkalmazásának ösztönzése minimálisra csökkenti a növényvédő szerekre való támaszkodást, valamint elősegíti az egészségesebb ökoszisztéma kialakulását. Ezek a technikák a természetes kártevőirtási módszereket támogatják, csökkentve a környezeti hatásokat és megőrizve a hasznos rovarokat.
Tudásmegosztó platformok
A támogatások, a pályázati rendszer célmeghatározása ösztönzi a gazdákat az éghajlatváltozással szemben ellenálló gyakorlatok és a fenntartható mezőgazdasági technikák alkalmazására.
A gazdálkodók számára az éghajlatváltozási gyakorlatokról szóló képzési programok és oktatások segítik a klímaváltozás hatásainak megértését, a megváltozott termelési körülményekhez való alkalmazkodást, az innovatív megoldások megismerését. A tudásmegosztó platformok segíthetnek a jógyakorlatok széleskörű terjesztésében.
Összegezve
A változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra is. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat és jövőt építhet, hogy versenyképes maradjon a termelés.
A kormányzati hatóságok, az ágazati szereplők és a gazdálkodók együttes erőfeszítései kulcsfontosságúak a frissáru ágazatának védelmében, az élelmiszerminőség és -biztonság garantálásában, valamint a növekedés fenntartásában.
A hazai dinnyetermeszéről szóló cikkünket is elérheti portálunkon.
Forrás: FRUPRO