Horsch Maestro – szemenként vetés jövője már elkezdődött

Első ránézésre azt látjuk, hogy egy nagy robosztus vetőgépről van szó, és ez nemcsak a 12 ill. 24 soros Maestro SW gépre jellemző hanem a 6 ill. 8 soros Maestro CC-re is.

Az SW típus nagy, 7000 l műtrágya tartállyal és 2000 l vetőmag tartállyal rendelkezik. A Maestro CC műtrágya tartálya 2800 l, soronként 70 l –es a vetőmag tartály és központi mikro granulátum tartályt is szerelhetünk rájuk ennek térfogata 300 ill. 200 l.

A vetőkocsi mindkét verzió esetében ugyanaz. A nagy, robusztus kocsik akár 300 kg feletti csoroszlyanyomást is folyamatosan bírják, így stabilan tartják a mélységet akár nehéz talajokon is, ezért lehetséges a direkt vetés is. A csoroszlyanyomást hidraulikus munkahengerek biztosítják, ami a traktor fülkéből állítható.

Az SW tartály futóműve teleszkóposan állítható, közúti szállításnál 3 m szállítási szélességgel halad, munka helyzetben pedig széttolható, hogy a keréknyomban ne legyen vetés. A Maestro CC alatt 700-as gumik futnak, itt azonban a futómű iker kerekezhető, és ebben az esetben a vetés az iker kerekek közé kerül.

A vető kocsin találjuk a műtrágya csoroszlyákat is, amelyek oldalra, 6 cm-re; mélységben pedig ugyan azon mélységen, 3 ill. 6 cm-rel mélyebbre vannak a vető csoroszlyáktól. Ennek ott van előnye, ha a talajfelszín egyenlőtlen, akkor is a műtrágya mindig a vetőmaggal együtt mozog.

A szemenkénti vetőgépek előnye a precizitás. A Horsch Maestro vetőgép egyike a legprecízebb vetőgépeknek, nagy sebesség mellett. Az elmúlt évben lehetett hallani, hogy a vetőgép néhol nem vetett egészen precízen. Ez igaz is volt, mivel a prototípus vetőgépekről az átállás a szériagyártásra nem ment zökkenőmentesen, ennek oka az 1 mm tolerancia határ volt. Ezt a Horsch kijavította és a 2013-as szezonra az egy évvel előtte eladott gépeken is kicserélte. Ezért a jelenlegi gépek nagy sebesség mellett precízen tudnak vetni.

Jelenleg is működnek a gépeink, most épp DÉL-AFRIKÁBAN, így egy év alatt kétszer tudunk tesztelni.

Ha szemenkénti vetés, akkor HORSCH Maestro – a gyér soros vetéstechnika mestere!

Aktuális AXIÁL Horsch technika vetőgép